Culorile sezonului toamna-iarna 2015-2016. Pantone a ales! Urmăm noi!

Standard

Poate știați, sau poate nu – noi percepem mai mult de 70% din informațiile venite din mediul înconjurător prin intermediul vederii. Ochiul uman este capabil să distingă peste două sute de nuanțe de bază și fiecare dintre acestea ne influențează într-un mod foarte subtil dispoziția, gradul de vitalitate și chiar și stările fizice.În aceste condiții nu ne surprinde foarte mult faptul că atunci când ne decidem să cumpărăm un obiect sau altul, hotărârea ne este într-o mare măsură influnețată de culoarea acestuia.

La fiecare sfârșit de an toată industria fashion de pe glob așteaptă cu sufletul la gură verdictul principal al anului care se sfârșește: alegerea culorii pentru următorul sezon, de către cea mai recunoscută autoritate în domeniu – Pantone. Poate multă lume se întreabă,ce-i aia Pantone, cu ce se mănâncă și cum de a ajuns să aibă atâta influență asupra industriei modei.

Deja de peste 40 de ani specialiștii Institutului american pentru Culoare  Pantone sunt recunoscuți drept experți de talie internațională în domeniul tonurilor coloristice și autori ai cercetărilor în domeniul filosofiei culorilor, a influenței lor asupra modei, designului interior, a floristicii, a producției de textile și chiar și a industriei cinematografice.

Reprezentanții Pantone analizează ultimele colecții,vizitează Săptămânalele internaționale ale Modei, studiază sursele de inspirație ale stiliștilor – și toate astea pentru a putea decreta nuanțele în trend pentru anul viitor.

marsalaDe exemplu, pentru anul care se sfârșește,2015, experții Pantone susțin că au făcut alegerea în favoarea culorii Marsala drept răspuns la presiunea intensă, exercitată de era tehnologiilor digitale asupra ritmului și stilului nostru de viață.  ”Era timpul să ne oprim puțin din această goană și să privim în jurul nostru. Ne-am îndreptat privirile către Natură, în loc să creăm ceva artificial și mecanic. Nuanțele reci și estompate se îmbină armonios cu tonurile calde, creând privitorului o stare de împăcare și calm. Toate nuanțele prezentate de noi sunt ,în felul lor, o eliberare din această lume nebună! –  explică Leatrice Iceman, directorul executiv Pantone.

La fel cum este aleasă culoarea dominantă a anului, tot așa sunt anunțate oficial și cele 10 nuanțe de bază ce vor domina noul sezon de modă, adică următoarele șase luni.

Aceste nuanțe aleg vectorul trendului, ajutîndu-ne să ne ghidăm în marea de stiluri și culori propuse de către magazinele de modă.1425661411_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-

Conform directorului Pantone, paleta de culori toamnă-iarnă 2015-2016 va fi unică prin neutralitatea nuanțelor sale, ea fiind valabilă atât pentru moda masculită, cât și pentru cea feminină.

Iată cele zece nuanțe de bază:

1.Dried Herb (Iarbă uscată). O culoare organică, de fapt un olive mai estompat, va fi cea mai populară nuanță a sezonului..1425661316_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-1

2. Desert Sage (Salvie de câmp) Nuanță răcoroasă și liniștită, undeva între pelin și frunză de salvie de câmp, cu o ușoară tentă grizonată.

1425661375_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-2

3. Stormy Weater (Vreme furtunoasă) Această nuanță de albastru-gri redă culoarea mării pe timp de furtună, dar și a cerului înnorat înainte de ploaie. O culoare ce întruchipează eleganța laconică, plină de calm. Se asortează practic cu orice nuanță.1425661366_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-10

4. Oak Buff (Stejar auriu). Această nuanță este recunoscută drept una dintre puținele care este percepută drept pozitivă de absolut toate persoanele, ea încălzește fără să fie orbitoare, ridică tonusul și buna dispoziție, la fel cum o fac și razele soarelui de toamnă. Se asortează oerfect atât cu nuanțele contrastante, cât și cu cele din aceeași gamă coloristică.

1425661384_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-4

5. Marsala. O nuanță unică, care, în funcție de culorile ce o însoțesc, poate fi atât strălucitoare, puternică, cât și calmă,estompată. Marsala personifică culoarea și temperamentul vinului roșu vechi, gustul astringent al căruia devine cu fiecare zi tot mai accentuat. Roșul cu o ușoară tentă de maro a nuanței Marsala posedă o calitate interesantă: el accentuează părțile forte ale oricărui tip cromatic de personalitate.Atunci când Marsala este dominantă în ținută, ea conferă seriozitate și distincție. Dacă e folosită ca accesoriu, scoate în evidență personalitatea și temperamentul, prin contrastul puternic pe care îl creează.1425661370_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-5

6. Biscay Bay(Golful Biscay). Această nuanță este, de fapt, o varietate a culorii tourqoise. Acest subton magnific are amestecat în el verdele unei păduri amazoniene cu albastrul mărlor tropicale, ceea ce face din el o culoare ideală atât pentru zilele însorite de toamnă, cât și pentru serile reci ale iernii. În combinație cu niște culori mai întunecate, nuanța Biscay Bay capătă o profunzime extraordinară, precum apele celebrului golf francez. Dacă în tandem cu Biscay Bay vom purtaculori mai luminoase, aceasta  va căpăta brusc strălucirea tourqoisului  și luminozirtatea unui smarald prețios.1425661302_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-6

7. Reflecting Pond (Reflectând lacul). O nuanță silențioasă de albastru închis, profunzimea căreia amintește de apele unui lac adânc. Această culoare ne este dăruită de însăși Natură și numai ea știe din ce nuanțe a creeat-o!  Refleting Pond parcă a fost special creeată pentru o partitură solo, frumusețea sa fiind avantajată de orice tip de stofă. În același timp, această minunată nuanță poate fi un accesoriu ideal, care va conferi profunzime nuanțelor mai închise,iar pe cele luminoase le va  face, pur și simplu, strălucitoare.1425661375_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-7

8. Cadmium Orange. Această nuanță a revenit în paleta actuală din îndepărtații ani 60-70. Nuanța Cadmium Orange amintește de culoarea caldă a coralilor, pudrată ușor cu nisip alb și încălzită de ultimele raze solare. O nuanță jucăușă, puternică și ușor imprevizibilă. În funcție de asocierile coloristice, ea poate învălui cu o căldură roz-portocalie sau poate estompa cu o moliciune gingașă de coral.

1425661320_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-8

9. Cashmere Rose (Trandafirul de Cashmir). Această nuanță ascunde în sine moliciunea și eleganța parfumatei flori de trandafir. O nuanță caldă de roz, ușor diluată de o tentă lăptoasă, ce reprezintă o adevărată tentație, plină de calm și magnetism.

Poate fi folosită atât pentru contraste, pentru a calma nuanțe mai puternice, cât și în calitate de culoare de bază, atunci când e necesară o acdentuare a fluidității și laconicității croiului.1425661368_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-9

10. Amethist Orchid (Orhideea de ametist). Provocatoare, plină de viață și  senzualitate, nuanța Orhideea de ametist este cea mai neobișnuită din toată paleta de culori a sezonului. Această nuanță este atipică sezonului de toamnă-iarnă .Cu toate acestea, datorită estompării sale delicate, ea a căpătat căldura și moliciunea necesare, fără a pierde, totuși, din expresivitatea sa nativă. Mulți creatori au preferat să folosească Amethist Orchid în calitate de nuanță de bază a ținutei. Cu toate acestea,ea nu devine mai puțin interesantă și în combinație cu alte culori.1425661366_modnye-cveta-osen-zima-2015-2016-1iAcestea fiind zice, nu ne rămâne decât să fixăm data ”marșului forțat” prin magazinele doldora de oferte, pentru a ne alege ținutele și nuanțele care ne-au plăcut cel mai mult!

Ca apoi, înarmate până-n dinți cu toate trofeele și colorate trendy  până-n vârful unghiilor , să așteptăm nerăbdătoare contra-ofensiva Generalului Iarnă!

Care vineeee!  🙂

de Masha Rasputina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s